Kitchenhero

Arbejdszonerne / Arbejdstrekanten

Arbejdszoner til køkkenet:

Arbejdszoner handler om at man kan dele køkkenet op i forskellige zoner, det vil sige hvor du laver mad eller hvor tilbereder du dine madvarer osv. Tankegangen omkring arbejdszonerne handler i bund og grund om at blive bevidst om, hvor man placerer sine zoner, så køkkenet ikke bare ser godt ud, men også bliver funktionelt. Dog kan det være nødvendigt, at man en gang i mellem går på kompromis med nogle af arbejdszonerne på grund af rummets udformning.  Zonerne kan deles op på følgende måder. Køl/Frys-zone, Koge/Stege-zone, Tilberedning-zone, Rengøring-zone og Opbevaring-zone 

  • Køl/Frys-zone er det område hvor køle/fryseskabet står. Her skal der tages stilling til følgende: Er der bordplade plads i nærheden af dit køleskab? Det skal der være, så du nemt kan tage ting ind og ud af dit køleskab. Hvordan åbner køleskabet op? Åbner det op på en måde, så det er nemt at sætte sine ting fra køleskabet ud på bordpladen? Eller når du kommer hjem med indkøb, er det så nemt at sætte dine indkøb ind i køleskabet? Husk på, at køleskabet er den arbejdszone, der bliver brugt mest i løbet af en dag. Så det er vigtigt, at det står rigtigt og åbner rigtigt i forhold til tilberednings-zonen og koge-zonen. Ved Fryse-zonen gælder de samme regler, men dog kan der være løsninger, hvor man har en fryser placeret et andet sted i boligen, og så skal man vurdere hvor meget man bruger den og om man muligvis skal overveje et mindre fryseskab i køkkenet også, for at minimere arbejdsgangen frem og tilbage til denne zone.
  • Koge/Stege-zone er det område, hvor du vil stå og lave din mad, det vil sige din kogeplade og din ovn. Ved området omkring kogepladen bør man overveje følgende: skal bordpladen rundt om kogepladen kunne tåle varme? Især hvis man har behov for at sætte gryder og pander fra sig, for det er ikke alle bordpladetyper der kan tåle det. Hvis der er væg omkring kogepladen, skal man tænke i overflader, som gør det nemmere at fjerne fedt og snavs efter stegning. Hvor er dine gryder og pander? Er der tænkt i opbevaring i nærheden af denne zone, og er det nemt at komme til dem? Andre redskaber og ting (grydeskeer, krydderier, olie osv.) som bruges under madlavningen, hvor er de placeret? Er der gjort plads i en skuffe eller et skab i nærheden af denne zone, eller skal de stå fremme på bordpladen? Ved området omkring ovnen, skal der gøres de samme overvejelser. Der er endnu en ting man også skal overveje. Skal ovnen være under kogepladen? Eller skal man placere ovnen et andet sted, evt. oppe i højden, så man få en anden arbejdsstilling?
  • Tilberedning-zone er det område hvor du tilbereder alle de ting, du skal brug til madlavning eller sagt med andre ord, det er her du snitter, hakker og ælter. Optimalt skal denne zone være i nærheden af vasken (Rengøring-zonen) for at skabe et godt tilberedningsflow. En anden ting du også skal vurdere, er hvor meget bordplade plads har du brug for i denne zone. Det anbefales at man har i mellem 80 cm til 100 cm plads til at tilberede ting på.
  • Rengøring-zone er det område hvor vasken og opvaskemaskinen er. Denne zone skal ligge centralt i forhold til Tilberedning-zonen og Koge/Stege-zonen for at skabe et godt arbejdsflow. For at skabe et godt arbejdsflow omkring vask og opvaskemaskine, kan man starte med at finde ud af om man er højre eller venstre håndet. Hvis man for eksempel er højrehåndet, anbefales det at man har opvaskemaskinen til venstre for vasken og at lågen på vaskeskabet er højrehængt (hængslerne sidder i højre side). Er man derimod venstrehåndet, ja så er det lige modsat. Forklaringen er at, hvis du f.eks. er højrehåndet, vil du oftest stå med f.eks. en opvaskebørste i højre hånd og tallerken i venstre hånd, hvor man derfor i samme bevægelse vil kunne sætte den ting man holder i venstre hånd, altså tallerken i dette tilfælde, direkte i opvaskemaskinen fordi opvaskemaskinen står til venstre.
  • Opbevaring-zone er det område, hvor du har de ting som du ikke bruger dagligt. Det kan typisk være køkkenmaskiner, ekstra service osv. Derfor behøver disse ting ikke at være placeret centralt i køkkenet.

Arbejdstrekanten til køkkenet

Arbejdstrekanten er en simpel metode, der hjælper med at indrette køkkenet hensigtsmæssigt. Det du skal forholde dig til, er hvordan de tre følgende arbejdszoner er placeret. Rengøring-zonen, Koge/Stege-zonen og Køl/Frys-zonen, disse tre zoner udgør “arbejdstrekanten”. Det anbefales, at den samlede afstand mellem disse zoner, er mellem 350 cm og 630 cm. Hvis afstanden er under det anbefalede, kan pladsen være for trang og er afstanden over det anbefalede, kan man risikere at madlavningen bliver besværlig. Afstanden mellem Rengøring-zonen og Koge/Stege-zonen anbefales at ligge mellem 120 cm og 180 cm for at skabe et godt arbejdsflow. Til Rengøring-zonen anbefales det, at man har 60 cm bordplade plads på begge sider af vasken. Til Tilberedning-zonen anbefales det, at man har 120 cm arbejdsplads når man skal tilberede sin mad. Omkring Koge/Stege-zonen er anbefalingen, at man har bordpladeplads på begge sider af komfuret/kogepladen, så man har plads til at stille gryder og pander fra sig og at andre redskaber/ting (grydeskeer, krydderier, olie osv.), som bruges under madlavningen, kan stå i nærheden af zonen. De Koge/Stege zoner, hvor der bruges gas, må aldrig placeres direkte op af et brændbart materiale, som for eksempel et højskab. Til Køl/Frys-zonen anbefales det, at du har noget afsætningsplads lige ved siden af køl/fryse skabet. Køl/Frys-zonen er den zone der bliver brugt allermest. Vi åbner og lukker køleskabet helt op til 40 gange i døgnet, modsat vores ovn, som kun åbnes ca. 5 gange om ugen.

Nedenfor kan du se et eksempel på hvordan den klassiske arbejdstrekant, kan fungere i forskellige grundformer som dækker langt de fleste køkken rum.

L-KØKKEN
L-KØKKEN
U-KØKKEN
U-KØKKEN
KØKKEN MED Ø
Ø-KØKKEN
I-køkken
I-KØKKEN
Paralellkøkken
PARALLEL-KØKKEN
G-køkken
G-KØKKEN

Jeg er klar til at få tilbud og designforslag

KOM I GANG