Kitchenhero

Bordplader til køkkenet

Bordpladen er en af de store beslutninger, når du skal have et nyt køkken. Der er også stor sandsynlighed for, at det er dét materiale du slider mest på i dit køkken. Derfor er det også vigtigt, at du har nogenlunde styr på fordele og ulemper omkring de forskellige materialer og ikke mindst hvad de koster. Bordpladen er en af de tunge poster i et køkkenbudget og kan nemt koste det samme, eller mere end alle dine skabe i dit køkken. Ud over alle de praktiske ting, udgør det også halvdelen af udtryk i køkkenet, så du skal selvfølgelig også havde det visuelle med, men husk også, at tænke i rengøring og vedligeholdelse, så al din energi ikke går med at vedligeholde bordpladen, i stedet for at nyde dit nye køkken. KitchenHero har lavet et overblik over de mange forskellige bordpladematerialer, du kan blive præsenteret for i køkkenbutikkerne og inddelt dem i prisgrupper hvor gruppe 1 er billigst og op til gruppe 5 der er dyrest.

  • Laminat (Prisgruppe 1) Laminatbordplader er vedligeholdelsesfri og rengøringsvenlige. Laminat er meget slidstærkt og du får rigtig meget for pengene. Der er et meget stort udvalg i farver, design og kanter, så der er noget for enhver smag. Max. længderne på laminatbordplader varierer mellem 3,5 m og 4 m, efter hvilken farve du vælger. Laminat kan også tåle kortvarig varme, op til ca. 110 grader men de fleste producenter anbefaler, at du altid bruger en afsætningsrist eller en bordskåner. Bordpladetykkelsen, kan være 12mm, 20mm, 30mm, 40mm eller 60mm. Vasken monteres som “underlimet”, det betyder at laminaten limes direkte oven på vasken.
  • Kompaktlaminat (Prisgruppe 2-3) Kompaktlaminat skaber et let look, da bordpladetykkelsen ikke er mere end 12 mm. Kompaktlaminat er meget slidstærkt, vedligeholdelsesfrit og rengøringsvenligt. Kompaktlaminat består af helt op til 50 lag af sammenpresset papir. Længden varierer mellem 3,5 m og 4 m efter hvilken farve du vælger. Kompaktlaminat kan også tåle kortvarig varme op til ca. 110 grader men de fleste producenter anbefaler at du altid bruger en afsætningsrist eller en bordskåner.  Der er et begrænset udvalg i farver, design og forkanter. Bordplade tykkelsen er 12mm. Vasken kan monteres som “Planlimet”,”Underlimet/faset”,”Underlimet/ret” og som “Underfræset”
  • Træ (Prisgruppe 2-4) Træ har en naturlig varme og glød. Det er tidsløst og meget indbydende. Produktet er meget slidstærkt og er meget nemt at rengøre og vedligeholde, hvis man husker at give det olie. Træ kan variere meget i pris. For eksempel vil de nordiske træsorter som; Bøg, Ask og Eg, være billigere end de mørke træsorter såsom Valnød og Wenge, der kan være lige så dyrt som granit. Du skal også være opmærksom på hårdhedsgraden i træsorterne, som måles i Mpa (Megapascal). For eksempel er Fyrretræ 30 Mpa, Valnød er 50 Mpa og Ask er 76 Mpa. Mpa har stor betydning, for hvor meget du skal vedligeholde din bordplade i fremtiden. Træ har ingen begrænsninger i længden, det vil sige så længe bordpladen kan komme ind i din bolig, kan du få træbordpladen i den længde du ønsker. Træ tåler ikke at du sætter varme gryder og lignende på det. Bordplade tykkelsen er 30mm, 40mm, 60mm eller 80mm. Vasken monteres som “Underlimet” .
  • Stål (Prisgruppe 3-4) Stål er meget praktisk og genialt til at skabe et råt, tidsløst og industrielt look. Produktet er meget slidstærkt og rengøringsvenligt og så er der ingen vedligeholdelse. Der er oftest kun én overflade at vælge imellem og et begrænset udvalg i kanter. Stål bordplader er oftest fremstillet af 1-1.5 mm rustfri stål der limes på en spånplade. Stål har ingen begrænsninger i længden, det vil sige så længe bordpladen kan komme ind i din bolig, kan du få stålbordpladen i den længde du ønsker. Stålbordplader tåler ikke at du sætter varme gryder og lignende på den, fordi stål kan blive misfarvet af varme og varmen kan få limen mellem stålet og spånpladen til at slippe. Vasken monteres som “isvejset” så vasken fremstår som den er støbt i bordpladen, det vil sige ingen samlinger. Bordplade tykkelsen, er 12mm, 20mm, 30mm, 40mm, 60mm eller 80mm.  Der findes også massivt 8 mm fladstål (prisgruppe 5).
  • Granit/Marmor (Prisgruppe 5) Granit eller Marmor er helt igennem unikke bordplader, som er skabt af naturen igennem millioner af år. Det betyder også, at der ikke er to bordplader der er ens og du har muligheden for at få noget helt unikt. Granit og marmor er meget slidstærkt men varierer meget i hvordan de skal rengøres og vedligeholdes og så skal de have stenolie, ligesom en træbordplade skal have træolie. Der er et stort udvalg i farver og kanter, så der er noget for enhver smag. Overfladen kan være poleret (blank) eller mat (kræver noget mere vedligeholdelse). Granit og marmor har begrænsninger i længden. Max længden ligger på ca. 3,4 m. Granit og marmor tåler moderat varmepåvirkning. De fleste bordpladeproducenter anbefaler, at du altid bruger en afsætningsrist eller en bordskåner. Vasken kan monteres som “Planlimet”, ”Underlimet” eller ”Underfræst”, bordplade tykkelsen er; 20mm og 30mm.
  • Keramik (Prisgruppe 5) Keramik bordplader har alle de gode egenskaber, du overhovedet kan drømme om. Keramik bordplader er fremstillet under meget høj varme af sten, sand, ler og naturlige farvepigmenter. Keramik bordplader er meget robuste, og er både ridsefaste, varmeresistente, farvebestandige og rengøringsvenlige. Der er et fornuftigt udvalg i farver og kanter, så der er noget for enhver smag. Keramik har begrænsninger i længden og max. længden ligger på ca. 3,2 m. Keramik er varmeresistent helt op til 1100 grader, så den kan godt klare de varme gryder og pander. Vasken kan monteres som “Planlimet” eller ”Underlimet”. Bordplade tykkelsen er; 12 mm, skal den være tykkere, påmonteres der keramiklister for at skabe tykkelserne; 20mm, 30mm og 40mm.
  • Corian eller lignende (Prisgruppe 5) er et kunstigt akryl materiale. Du har fuldkommen kreativ frihed, hvor samlingerne ikke bliver synlige og selv vasken kan laves i samme materiale, så man får det udtryk at vasken er støbt i bordpladen. Produktet er meget slidstærkt, er rengøringsvenligt og så er der ingen vedligeholdelse. Der er et stort udvalg i farver, design og kanter. Corian og lignende produkter har ingen begrænsninger i længden, fordi pladerne limes sammen så overgangen stort set er usynlig. Varme gryder og pander bør aldrig sættes direkte på bordpladen. Bordpladeproducenter anbefaler, at du altid bruger en afsætningsrist eller bordskånere. Skulle uheldet være ude, kan bordpladen repareres på stedet og blive fuldkommen som ny. Vasken kan monteres som “Planlimet”, ”Underlimet” eller “Underfræsning”. Bordplade tykkelsen er 10mm eller 12 mm. Ved; 20mm 30mm, 40mm og 60mm bordplade tykkelse, påmonteres der lister i samme materiale for at skabe tykkelsen.
  • Komposit (Prisgruppe 5) Med kompositsten, får du det bedste fra to verdener. Bordpladen er lavet af pulveriseret granit som blandes med en kunstig harpikslim og efterfølgende støbes i formen. Denne proces gør at overfladen er lukket, i modsætning til natursten og marmor. Processen sikrer at der ikke kan trænge noget ind og forårsage pletter. Produktet er meget slidstærkt og er meget nemt at rengøre og vedligeholde. Der er et stort udvalg i farver, design og kanter. Komposit har begrænsninger i længden fordi de støbes i forme og derfor er max længden ca. 3,1 m. Overfladen kan være poleret (blank) eller mat. Varme gryder og pander bør aldrig sættes direkte på bordpladen. Bordplade producenter anbefaler, at du altid bruger en afsætningsrist eller bordskånere. Vasken kan monteres som “Planlimet”, ”Underlimet” eller “Underfræsning”.

Jeg er klar til at få tilbud og designforslag

KOM I GANG